keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

RyeBreath – ruisleipäviikko ohi


Toinen viikko koehenkilönä Itä-Suomen yliopiston toteuttamassa RyeBreath-tutkimuksessa on osaltani ohi. Viikon aikana tuli syödä ruisleipää 6-7 viipaletta päivässä ja suosia kuitupitoisia ruoka-aineita, kuten täysjyväpastaa ja täysjyväriisiä (vrt. valkoinen pasta ja peruna). Kauratuotteiden rajoittamista lukuun ottamatta sain syödä vapaasti oman ruokavalioni mukaisesti.

Yritin syödä melko lailla normaalisti, enkä muuttanut kasviksien, hedelmien ja marjojen syöntiä suuntaan tai toiseen. Viikonloppuna Ruotsin reissu laivaravintoloineen hieman sotki syömisiä, mutta sielläkin söin ruisleivät päivittäin. Kalorimäärät nousivat viikonlopun aikana suuriksi, mikä toisaalta kompensoitui osittain alkuviikon vähentyneellä nälän tunteella ja pienemmillä ruoka-annoksilla.

Viikko oli mukavampi kuin ensimmäinen! Nyt ei tarvinnut miettiä, onko ruoassa tai leivässä mahdollisesti ruista, eikä kuitua muutenkaan tarvinnut vähentää normaalista. Niinpä söin onnellisena mm. sokerijuurikaskuitua ja siemeniä. Ainoastaan kauratuotteiden käyttö piti jälleen rajoittaa yhteen annokseen.

Leivät olivat Fazerin Ruis Real ja Porokylän leipomon Kartanon ruis. Ainoastaan toinen leipä siis oli runsaskuituinen, 100 % ruisleipä. Toisessa 46 % raaka-aineista oli ruista ja kuitumäärä oli vain 5,5 g/100 g (vrt. höttöleivän 4,1 g/100 g). Tämä kuvaa mielestäni hyvin suomalaisten leivän syöntiä: harva syö 100 % täysjyväruisleipää. Suurin osa syö ruisleipää, johon on sekoitettu muita viljoja. Ruisleivän syönti on muutenkin vähentynyt.

Energiaa leivistä tuli hieman alle 500 kcal, mikä on vähemmän kuin höttöleipien kohdalla. En usko, että muutaman kymmenen kilokalorin ero vaikuttaa tutkimustuloksiin, sillä se todennäköisesti kompensoituu muulla syömisellä. Laihtuminen taas todennäköisesti vaikuttaisi tuloksiin.

Samaa vetämätöntä oloa kuin höttöleipäviikolla ei ollut. Lisäksi ruisleivän kylläisyysvaikutus on selkeästi parempi kuin höttöleivän. Nälän tunnetta pari tuntia leipien syömisen jälkeen ei tullut. Myöskään samaa kyllästymistä leipien syöntiin ei tullut. En kirjannut syötyjä ruokia Fineliin tai muuhun tietokantaan, mutta luulen että syöty ruokamäärä hieman väheni arkipäivinä vähentyneen nälän tunteen vuoksi. Treenien suhteen oma koettu jaksaminen ei poikennut normaalista.

Huikeita muutoksia ei siis esiintynyt. Jaksaminen oli hieman parempaa, maha ei kurninut yhtä usein ja treenit kulkivat hyvin. Nyt alkaa taas viikon höttöleipäjakso, jonka jälkeen seuraa täysjyvävehnäleipäjakso. Ruista välttelen siis seuraavat kaksi viikkoa. Kirjoitan tänne täysjyvävehnäviikon jälkeen taas tuntemuksia.


Kuva: Leipätiedotus ry


Follow my blog with Bloglovin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti