Lasta odottava
äiti saattaa pohtia, miten pitäisi syödä, jotta ruokavalio edistäisi lapsen
terveyttä parhaalla mahdollisella tavalla. Lisäksi imettävät äidit pohtivat
mahdollisia ruoka-ainerajoituksia ja oman syönnin vaikutuksia äidinmaitoon.
Tiettyjä erikoistarpeita ja toisaalta rajoituksia raskauden ja imetyksen
aikaiseen ruokavalioon liittyykin, vaikka perusruoalla ja riittävän
monipuolisella syömisellä pärjää jo pitkälle. Ensimmäisen elinvuoden aikana
lapsi tutustuu erilaisiin ruokiin ja siihen liittyy tarjottavien ruokien osalta
rajoitteita.
Olen korostanut
joitakin tärkeitä kohtia ja helpomman luettavuuden vuoksi tekstissä ei ole
paljon viitteitä, mutta lähteet löytyvät tekstin lopusta. Tätä tekstiä on pyydetty
useampaan kertaan, olkaa hyvä!
Ravitsemus raskauden aikana
Hedelmällisessä iässä olevan naisen
tulisi kiinnittää huomiota ravitsemukseen ja ravintoaineiden saantiin jo ennen
raskautta. Naisen raskauden alkuvaiheen ja ensimmäisen kolmanneksen
ravitsemuksella voi olla vaikutus sikiön kehitykseen ja mahdollisiin
kehityshäiriöihin. Erityisen tärkeää on alkoholin käytön ja tupakoinnin
välttäminen sekä folaatin riittävä
saanti.
Näyttää yhä enemmän siltä, että äidin
raskauden aikaisella ruokavaliolla ja elintavoilla voi olla pysyviä vaikutuksia
tulevan lapsen terveyteen. Lapsi maistaa ja tutustuu makuihin jo sikiöaikana,
millä voi olla vaikutuksia siihen, mistä lapsi myöhemmin tykkää. Vielä
tärkeämpää voi olla raskauden aikaisten elintapojen vaikutus geenien aktiivisuuteen.
Puhutaan epigeneettisestä säätelystä, eli vaikka samat geenit siirtyvät
lapselle, on niiden aktiivisuudessa eroja. Myös osa äidin mikrobistosta siirtyy
lapsen suolistoon ja on huomattu, että lihavilla ihmisillä mikrobisto on
erilainen kuin hoikilla. Siitä ei ole varmuutta, onko mikrobisto syynä
lihavuuteen vai sen oire, mutta elintavat kannattaa laittaa kuntoon ennen
raskautta.
Hyvä maha, parempi keho. |
Monipuolisesti syövä, terve äiti ei tarvitse erityisiä muutoksia ruokavalioonsa. Siten raskautta suunnittelevan naisen suositellaan noudattavan terveelle aikuisväestölle suunnattuja ravitsemussuosituksia ja monipuolista ruokavaliota. Suomalaiset ravitsemussuositukset suosittelevat runsaasti kasviksia ja hedelmiä, valkoisten viljatuotteiden vaihtoa täysjyväviljatuotteisiin, vähärasvaisia maitotuotteita, pähkinöitä ja siemeniä, siipikarjan lihaa ja kalaa. Tyydyttyneet rasvat suositellaan vaihtamaan tyydyttymättömiä rasvoja sisältäviin elintarvikkeisiin: kasviöljyt (monipuolisesti, esim. rypsi-, oliivi-, pellavansiemen-, ja camelinaöljy), pähkinät ja siemenet sekä kala. Punaista lihaa suositellaan rajoittamaan puoleen kiloon viikossa ja välttämään jalostettuja lihatuotteita, kuten makkaraa ja leikkeleitä. Kalaa suositellaan syötäväksi 2-3 kertaa viikossa.
Miksi
folaatti sitten on niin tärkeä? Folaattia tarvitaan solujen jakautumiseen ja verisolujen
muodostumiseen. Elimistön matala folaattipitoisuus ja sen vähäinen saanti ennen
raskautta ja raskauden alkuvaiheessa on yhteydessä sikiön hermostoputken
sulkeutumishäiriöihin. Folaatin saantisuositus onkin korkeampi hedelmällisessä
iässä oleville naisille kuin muulle väestölle. Suomalaiset
ravitsemussuositukset suosittelevat hedelmällisessä iässä oleville naisille 400
mikrogramman (µg) päiväsaantia. Folaattia
on eniten vihreissä kasviksissa, palkokasveissa ja maksassa. Myös
täysjyväviljavalmisteet ja marjat ovat tärkeitä folaatin lähteitä. Maksaa ei
toisaalta raskaana oleville naisille suositella sen korkean A-vitamiini- ja
raskasmetallipitoisuuden lisäämän epämuodostuma- ja keskenmenoriskin vuoksi.
Naisen
tulisi olla raskaaksi tullessaan terveessä painoluokassa, joka tarkoittaa painoindeksin
BMI-asteikolla väliä 18,5-24,9. Tätä matalampi tai korkeampi BMI on yhteydessä
raskausajan komplikaatioihin. Raskauden edetessä tavoiteltu painon lisäys on
suoraan yhteydessä raskauden alkuvaiheen painoindeksiin. Mitä matalampi
raskauden alkuvaiheen paino on, sitä enemmän sen tulisi nousta. Vastaavasti
raskauden alkuvaiheessa suuremman BMI:n omaavan naisen painonnousun tulisi olla
maltillisempaa. Alla olevassa olevassa taulukossa on esitetty eri BMI-luokissa
olevien naisten suositeltu painonnousu raskauden aikana. Paino nousee
keskimäärin 10-12 kg raskauden aikana ja siitä suurin osa on nestettä.
Taulukko 1. Suositus painonnoususta
raskauden aikana (muokattu Institute of Medicine 2009)
BMI (kg/m2) ennen hedelmöitystä
|
Suositeltu painonlisäys (kg)
|
<18,5
|
12,5 - 18,0
|
18,5-24,9
|
11,5 - 16,0
|
25-29,9
|
7,0 - 11,5
|
>30,0
|
5,0 - 9,0
|
Energian tarve lisääntyy raskauden
aikana. Koko raskaus vaatii lähteistä riippuen lisäenergiaa noin 88 000-90 000 kcal tai 73 000 kcal. Lisäenergian tarve muuttuu
raskauden eri vaiheiden aikana. Ensimmäisen kolmanneksen aikana lisäenergian
tarve on päivässä noin 100 kcal, toisen kolmanneksen aikana noin 330 kcal ja
kolmannen kolmanneksen aikana noin 540 kcal. Keho mukautuu lisääntyneeseen
energiantarpeeseen tehostamalla ravintoaineiden imeytymistä ja hyväksikäyttöä
ravinnosta sekä lisääntyneellä ruokahalulla. Lisäksi liikunnan määrä usein
vähenee ja rasva-aineenvaihdunnassa tapahtuu muutoksia. Kuitenkin myös perusaineenvaihdunta
kiihtyy. Suositeltu lisäproteiinin saanti raskauden eri kolmanneksien aikana
verrattuna tavalliseen ruokavalioon on noin 1, 9 ja 28 grammaa päivässä. Käytännössä
ensimmäisen kolmanneksen aikana proteiinintarve ei kasva, toisella
kolmannekselle tarve tyydyttyy 100 grammalla rahkaa ja viimeisellä
kolmanneksella lisätarve hoituu esim. 250 grammalla raejuustoa. Tietysti lisäproteiinin
tarve täytetään omien mieltymysten ja ruokavalion mukaan, proteiinia saa
monesta muustakin lähteestä.
Rasva
on tärkeää sikiön hermoston kehitykselle ja se on tärkeä osa solujen kalvostoja. Ravintorasvat
suositellaan nautittavaksi pääosin tyydyttymättöminä. Se tarkoittaa käytännössä
voin, juuston, rasvaisen lihan ja muiden tyydyttyneiden rasvojen lähteiden
sijaan kasvimargariineja, kasviöljyjä, kalaa ja pähkinöitä. Tutkimus
tutkimuksen perään on tullut siihen tulokseen, että tyydyttyneet rasvat
kannattaa vaihtaa tyydyttymättömiin
(vaikka tyydyttyneet rasvat eivät verisuonisairauksien itsenäinen vaaratekijä
olekaan), viimeksi merkittävä tutkimus toukokuulta American Journal of Clinical
Nutrition -lehdessä (Lof ym. 2015). Välttämättömien rasvahappojen, linolihapon
ja alfalinoleenihapon tarve lisääntyy raskauden aikana.
Kokonaisenergiansaannista vähintään 5 % tulisi koostua välttämättömistä
rasvahapoista ja vähintään 1 % n-3-sarjan rasvahapoista. Raskauden viimeisen
kolmanneksen aikana dokosaheksaeenihappoa
(DHA) kertyy sikiön aivoihin ja verkkokalvoon ja sen saanti tulisi olla ainakin
200 milligrammaa päivässä. DHA:ta
saadaan rasvaisesta kalasta.
Kalsiumin
tarve raskauden aikana on 900 mg päivässä. Kalsiumin
imeytyminen tehostuu raskauden aikana, mikä vähentää tarvetta lisätä kalsiumin
saantia. Lasillinen maitoa sisältää noin 240 mg kalsiumia ja yksi 10 g
juustoviipale sisältää noin 100 mg kalsiumia. Jos kalsiumia ei saada tarpeeksi
ravinnosta, voidaan turvautua kalsiumiin ravintolisänä.
D-vitamiini on tärkeää
kalsiumaineenvaihdunnassa ja sen imeytymisessä. D-vitamiinia erittyy ihossa
auringonvalon altistuksen aikana. Ravinnosta D-vitamiinin parhaita lähteitä
ovat kala, kalaöljy, kananmuna ja D-vitaminoidut levitteet ja maitotuotteet.
Raskaana oleville suositellaan ravinnosta saatavan D-vitamiinin lisäksi 10 µg D-vitamiinilisää ympäri
vuoden.
Raudan
tarve suurenee raskauden aikana. Raudalle ei ole kuitenkaan saantisuosituksia raskauden
aikana, ainakaan suomalaisissa suosituksissa. Raudan tarve kaksinkertaistuu raskauden toisen ja kolmannen
kolmanneksen aikana. Rautavarastoja puretaan raskauden aikana ja siksi
niiden määrä tulisi olla vähintään 500 mg ennen raskautta. Jos hemoglobiinitaso
on matala raskauden alkuvaiheessa, voidaan rautaa ottaa ravintolisänä. Lisääntynyttä tarvetta raskauden
ensimmäisen kolmanneksen jälkeen on vaikea tyydyttää ilman rautavalmisteita.
Raudan tarve lisääntyy koska sikiö ja kohu kasvavat, punasolujen määrä
lisääntyy ja verta menetetään synnytyksen aikana. Kompensatorisia mekanismeja
raudan lisääntyneelle tarpeelle raskauden aikana ovat kuukautisten puuttuminen
ja tehostunut imeytyminen ravinnosta. Anemia on yhteydessä lapsen alhaiseen
syntymäpainoon ja ennenaikaiseen synnytykseen. Raudan parhaita lähteitä
ravinnosta ovat liha ja täysjyvävilja, erityisesti ruisleipä.
Raskaana
oleville suositellaan joitakin ravintolisiä yleisesti ja joitakin ravintolisiä tilanteen mukaan. D-vitamiinia suositellaan 10 µg vuoden ympäri.
Ravinnosta saatavan folaatin määrän tulisi olla 500 µg päivässä. Jos esiintyy
folaatin puutetta, suositellaan monipuolisen ruokavalion lisäksi päivittäistä
400 µg foolihappolisää tablettina. Kalsiumia
suositellaan otettavaksi ravintolisänä 1000 mg päivässä mikäli kalsiumin saanti
turvataan pelkästään valmisteilla. Monivitamiinivalmisteita voi käyttää jos
ruokavalio on yksipuolinen tai rajoitettu.
Pientä researchiä kannattaa harrastaa lapsensa terveyden eteen. |
Raskausaikana on vältettävä tiettyjä ravintoaineryhmiä ja ruokia. Alkoholi haittaa sikiön kasvua ja kehitystä ja sitä on vältettävä kokonaan. Inkiväärissä on kemiallisia ainesosia jotka saattavat olla haitallisia sikiön kehitykselle. Kofeiinin saanti tulee rajoittaa 300 milligrammaan päivässä. Se vastaa noin 3,5-4,5 dl kahvia, riippuen kahvin valmistustavasta. Energiajuomia ei suositella.
Kalaa suositellaan syötäväksi 2-3
kertaa viikossa, mutta haukea on
vältettävä kokonaan sen korkean elohopeapitoisuuden takia. Petokaloja,
kuten sisävesien ahvenia, kuhaa ja madetta voi syödä rajoitetusti niiden
elohopeapitoisuuden vuoksi. Itämeren isoa silakkaa, lohta ja taimenta
suositellaan syötäväksi enintään 1-2 kertaa kuukaudessa. Tyhjiö- ja suojapakattuja, graavisuolattuja ja kylmäsavustettuja
kalatuotteita, pateita ja mätiä, pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja
tuotteita tulee välttää listeriavaaran vuoksi.
Kolesterolia
alentavia kasvistanoleita ja -steroleita sisältäviä tuotteita, kuten Benecolia
ja Becel Pro Activia ei suositella. Makeutusaineista
syklamaattia ja sakariinia ei suositella. Korvasieniä ei suositella sen gyromitriini-nimisen myrkyn vuoksi.
Lakritsin ja salmiakin säännöllistä käyttöä ei suositella niiden verenpainetta
nostavan vaikutuksen vuoksi, päivässä annoksen tulee olla korkeintaan 50
grammaa.
Maksaruokia
ei suositella
niiden sisältämän korkean A-vitamiini- ja raskasmetallipitoisuuden vuoksi. Pellavansiemeniä ei suositella niiden
sisältämän kadmiumin ja syaanivedyn vuoksi. Raakaa lihaa ei suositella edes pieniä määriä ja liha tulee
kypsentää kauttaaltaan yli 70 asteeseen. Yrttijuomia
ei suositella sillä niitä ei ole tutkittu tarpeeksi (tällä tarkoitetaan
siis esimerkiksi nyt muodikkaita yrttiteejuomia, kuten Pukkan juomat). Samoin
luontaistuotteita ja luontaisravintolisiä on vältettävä. Lisäksi
merilevävalmisteita ei suositella jos niiden jodipitoisuus ei ole tiedossa.
Suolan käyttöä tulee rajoittaa. Ulkomaisia pakastevadelmia tulee kuumentaa
vähintään 2 minuuttia 90 asteessa, sillä ne saattavat sisältää norovirusta.
Vältettäviä
ruokia ovat siis:
- alkoholi
- inkivääri
- kofeiini suurissa määrin
- pastöroimaton maito (listeriavaara)
- kalojen suhteen
- haukea vältettävä kokonaan, muita petokaloja rajoitetusti (elohopea)
- tyhjiö- ja suojapakattua, graavisuolattua ja kylmäsavustettua kalaa, pateita ja mätiä vältettävä (listeriavaara)
- Itämeren iso silakka, lohi ja taimen enintään 1-2 krt/kk
Raskausaikana voi esiintyä syömistä
ja tarpeellisten ravintoaineiden saantia vaikeuttavia tekijöitä.
Huonovointisuus on yleistä. Lisäksi voi esiintyä närästystä, ummetusta ja muita
ruoansulatushäiriöitä. Ruokahalu voi vähentyä. Lapsen terveyden
kannalta riskiryhmiä ovat naiset joilla on rajoitettu ruokavalio, matalat
ravintoainepitoisuudet ennen raskautta, ylipainoa tai alipainoa, useampi
raskaus lyhyen ajan sisällä, kroonisia sairauksia kuten diabetes sekä matala
tulotaso. Lisäksi riskiryhmiin kuuluvat teiniäidit sekä alkoholin ja huumeiden
käyttäjät sekä tupakoitsijat.
Ravitsemus imetyksen aikana
Imetyksellä on lukuisia
terveyshyötyjä. Se helpottaa äidin painonlaskua raskauden jälkeen ja se voi
laskea äidin rinta- ja munasarjasyövän riskiä. Lisäksi se vähentää tyypin 2
diabeteksen, korkean verenpaineen ja veren huonojen rasva-arvojen riskiä,
samalla vähentäen sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Vauvan
myöhemmän ylipainon sekä tyypin 1 ja 2 diabeteksen riski myöhemmällä iällä
pienenee imetyksen ansiosta.
Lisäksi se vähentää vauvan hengitystietulehdusten, ripulitaudin,
virtsatietulehduksen, korvatulehdusten ja atooppisen ihottuman riskiä sekä
tehostaa joidenkin rokotteiden immuunivastetta.
Imetys suojelee lasta infektioilta
ja ripulilta. Äidinmaito nopeuttaa
ennenaikaisesti syntyneen vauvan suoliston ja neurologista kehitystä.
Lisäksi se parantaa äidin ja lapsen välistä vuorovaikutusta. Imetys on myös
ekologisesti kannattavaa, sillä se on edullinen tapa ruokkia vauva ja
ympäristöystävällistä verrattuna äidinmaidonvastikkeisiin. Kannattaa siis
imettää, jos se suinkin on mahdollista.
Imetys suositellaan aloitettavan
puolen tunnin sisällä synnytyksestä. Ensimmäisen
kuuden kuukauden aikana suositellaan vauvan ravinnoksi pelkkää äidinmaitoa.
Kuudennen ikäkuukauden jälkeen voidaan aloittaa ruokien syöttäminen vauvalle. Monet
aloittavat käytännössä ruokien maistatuksen jo ennen tätä. Imetystä voidaan
jatkaa kaksivuotiaaksi asti.
Keskimäärin äidinmaitoa erittyy noin
750 grammaa vuorokaudessa. Lapsen kahden ensimmäisen kuukauden aikana
äidinmaidon tuotanto kuluttaa noin 600 kcal, kuukausien 3-5 aikana noin 660
kcal ja kuukausien 6-8 aikana noin 675 kcal. Osa energiasta kulutetaan äidin
rasvavarastoista jos kokonaisenergiankulutus on suurempi kuin saatu energia.
Näin painonpudotus raskauden jälkeen voi helpottua. Imetys ei kuitenkaan
selkeästi vaikuta painonpudotukseen. Äidinmaidon tuotannon vaatima energia on
esitelty tarkemmin alla olevassa taulukossa.
Taulukko 2. Äidinmaidon tuotannon vaatima
energiantarve (kcal/24 h) (muokattu Nordic Council of Ministers 2012).
Kuukausia synnytyksen jälkeen
|
0–2
|
3–5
|
6–8
|
9–11
|
11–23
|
Täysimetys
|
598
|
660
|
674
|
756
|
–
|
Osittainen imetys
|
538
|
576
|
497
|
367
|
377
|
Imetyksen aikana ei suositella laihduttamista tai suuria rajoituksia ruokavalioon. Energiansaanti on usein riittävää, kun äiti syö näläntunteen mukaan. Ravitsemukseen tulisi kiinnittää huomiota muun muassa siksi, että äidinmaidon rasvahappokoostumus muuttuu ravinnosta saatavan rasvan mukaan. Välttämättömät rasvahapot ovat tärkeitä vauvan kehitykselle ja äidin tulisi saada niitä ravinnosta tarpeeksi.
Pääsääntöisesti suositukset
ravintoaineiden saannista ovat samat kuin raskaana olevilla, mutta A-vitamiinin
ja B12-vitamiinin suositukset ovat selkeästi korkeammat. A-vitamiinin
saantisuositus on 1100 retinoliekvivalenttia (RE) kun se raskaana oleville on
800 RE. B12-vitamiinin saantisuositus on 2,6 µg kun se raskaana olevilla on 2
µg. Muiden vitamiinien kuin D-vitamiinin suositukset ovat hieman korkeammat.
Fosforin ja jodin saantisuositukset ovat myös hieman korkeammat. Proteiinia
suositellaan saatavaksi 18-20 grammaa enemmän kuin normaaliruokavaliossa.
Äidin
imetyksen aikaisella ruokavaliolla on vaikutuksia joidenkin kivennäisaineiden
ja vitamiinien pitoisuuksiin äidinmaidossa. Näihin kuuluvat jodi, seleeni, folaatti, A-vitamiini,
jotkin B-vitamiinit ja C-vitamiini. Lisäksi ravinnon rasvat vaikuttavat äidinmaidon rasvahappokoostumukseen.
Äidinmaidon energia-, proteiini-, laktoosi-, kalsium-, rauta-, sinkki-, kupari-
ja D-vitamiinipitoisuuksiin ravinnonsaannilla ei ole suurta vaikutusta. Se voi
vaikuttaa äidin vitamiini- ja kivennäisainevarastoihin, etenkin jos ne ovat jo
valmiiksi alhaiset. Alkoholia, tupakointia ja muita päihteitä ei suositella
nautittavaksi imetyksen aikana, sillä ne voivat imeytyä äidinmaitoon. Pieni määrä kofeiinia esim. kahvin muodossa
ei haittaa, suuri määrä voi tehdä lapsen levottomaksi.
On äitejä, jotka tarvitsevat tukea
imettämisen suhteen. Siinä voivat auttaa terveydenhoitohenkilökunta tai
tuttavat. Hoitotyön tutkimussäätiön mukaan äidit, joilla on riski lopettaa
imettäminen aikaisin ovat ”nuoret, vähän
koulutetut ja heikossa taloudellisessa asemassa olevat, vähemmistökulttuureihin
kuuluvat, tupakoivat, keisarileikkauksella synnyttäneet, vaikean synnytyksen
läpikäyneet ja lyhyttä imetystä suunnittelevat. Myös äidit, jotka kokevat
selviytyvänsä heikosti imetyksestä ja joilla on imetysongelmia
synnytyssairaalassa tai joilla on kokemus riittämättömästä maitomäärästä tai
liian vähäisestä imetystuesta, kuuluvat imetyksen lopettamisen riskiryhmään.
Varhainen töihin tai opiskelemaan paluu lisää riskiä lopettaa imetys varhain.”
Näille äideille tulisi tarjottua kohdennettua tukea.
Suomessa imetystä edistää Terveyden
ja hyvinvoinnin laitoksen ohjelma imetyksen edistämiseksi. Imetystä edistäviä
hoitokäytäntöjä synnytyssairaaloissa ovat muun muassa varhainen ihokontakti,
ensi-imetys, imetysasentojen ohjaus, vauvan imemisotteen tarkastaminen,
ympärivuorokautinen vierihoito, lapsentahtinen imetys sekä täysimetys.
Rintaruokintaan kannustetaan suomalaisissa neuvoloissa. Äitiys- ja
lastenneuvoloihin esitetään seitsemän askeleen ohjelmaa, jolla neuvola voi
tukea ja edistää imetystä. Rintaruokinnan toteutumista helpottaa Suomessa
äitiysvapaa.
Unicef ja WHO käynnistivät vuonna 1991
Lapsiystävällinen sairaala -ohjelman. Ohjelman tavoitteena on edistää
rintaruokintaa maailmanlaajuisesti. Ohjelmassa on kymmenen kohtaa, joiden
avulla rintaruokintaa voi edistää sairaaloissa ja neuvoloissa.
Jos imetystä ei toteuteta, on lasta
ruokittava äidinmaitovastikkeilla. Ensimmäisen kuukauden aikana
äidinmaitovastiketta on syötettävä lapselle 500-600 millilitraa. Kuukauden
ikäiselle lapselle syötetään 600-800 millilitraa korviketta ja 2-6 kuukauden
ikäiselle lapselle 700-1000 millilitraa. Sen jälkeen tarve vähenee ensimmäiseen
ikävuoteen mennessä 600 millilitraan päivässä, koska lapsi alkaa syödä kiinteää
ruokaa. Lasta voidaan alkaa totutella kiinteään ruokaan sosemuodossa jo alle
puolivuotiaana ja siitä eteenpäin kiinteän ruuan merkitys ravinnossa korostuu.
Kuinka paljon energiaa lapsi kuluttaa?
Imeväisikäisellä saanti vastaa
yleensä tarvetta, kun häntä imetetään. Noin puolen vuoden iässä aloitetaan
tutustuminen ruokiin, jolloin yhä suurempi osuus energiasta tulee muusta kuin
äidinmaidosta. Lapsentahtisessa imetyksessä lapsi säätelee tarkasti
energiansaantiaan fysiologisten tuntemustensa perusteella. Vastasyntyneen
lapsen energiantarve on noin 95 kcal painokiloa kohti vuorokaudessa.
Joitakin ruokia ei suositella alle 1-vuotiaille
Lapsi alkaa syömään tavallista ruokaa jo alle vuoden ikäisenä. Sormisyöminen tekee hyvää lapsen motoriikalle ja hän pääsee syömään, tai ainakin maistelemaan ruokaa omaan tahtiin. Joitakin rajoitteita kuitenkin on siihen asti, kunnes lapsi täyttää vuoden.
Hedelmäsäilykkeitä ei käytetä hedelmäruokina. Säilöntäaineita sisältävät mehut on myös syytä jättää myöhemmäksi. Raparperia vältetään runsaan oksaalihappopitoisuuden vuoksi.
Hedelmäsäilykkeitä ei käytetä hedelmäruokina. Säilöntäaineita sisältävät mehut on myös syytä jättää myöhemmäksi. Raparperia vältetään runsaan oksaalihappopitoisuuden vuoksi.
Kuivattuja
herneitä ja papuja ei anneta huonon sulavuuden vuoksi. Runsas annos tuoreita herneitä,
leikkopapuja ja kaalia voi aiheuttaa ilmavaivoja. Niitä voi käyttää pieniä
määriä soseissa.
Sekä luonnon että viljellyissä sienissä on luontaisesti haitallisia
aineita tai raskasmetalleja, joiden turvallisuudesta pikkulapsille ei ole
tietoa. Imeväisikäisille niitä ei suositella. Sienet ovat myös vaikeasti
sulavia.
Sormisyömisessä parasta on sotku. |
Ituja ei anneta salmonellavaaran vuoksi. Pähkinöitä, manteleita ja siemeniä ei anneta hometoksiinivaaran ja hengitysteihin joutumisen vaaran vuoksi. Varhaisella altistuksella voidaan tosin pienentää myöhemmän pähkinäallergian riskiä, joten pähkinöitä voi antaa esimerkiksi pähkinävoina tai lisätä pähkinäjauheita leivonnaisten taikinaan. Samalla ruokavalion rasvahappokoostumus paranee. Mustuneita tai epämuodostuneen näköisiä pähkinöitä ei kannata antaa.
Kaakaon
käyttöä imeväisiässä rajoittavat haitalliset parkkiaineet, virkistävät aineet
ja korkea oksaalihappopitoisuus. Teetä vältetään sen kofeiinin kaltaisten
aineiden takia.
Hunajaa
ei suositella imeväisikäisille siihen liittyvän botulismivaaran vuoksi. Maksaruokia ja maksamakkaraa ei anneta liiallisen
A-vitamiinipitoisuuden ja raskasmetallipitoisuuden vuoksi.
Suolaa
ei käytetä lainkaan
eikä ruokaa valmisteta suola- ja lisäainepitoisista elintarvikkeista kuten
makkaroista ja juustoista. Makkaran
käyttöä rajoittaa lisäksi säilöntäaineena käytetty nitriitti. Jäätelöä, vanukkaita ja muita maustettuja
ja lisäainepitoisia maitovalmisteita ei anneta imeväisiässä. Valmisruoat eivät
sovi suolaisuutensa ja mausteisuutensa vuoksi alle yksivuotiaille.
Lopuksi
Perusruoalla, joka rakentuu
kasvisten ympärille, pääsee pitkälle. Joitakin erityishuomioita raskaana olevien,
imettävien ja alle 1-vuotiaiden kohdalla kuitenkin on ja niistä on molempien
vanhempien syytä olla tietoisia. Lisäksi muita lapsia hoitavia henkilöitä
kannattaa huomauttaa asiasta. Turhan vainoharhaiseksi on silti turha ryhtyä,
eikä lapsen tarvitse syödä pelkkää luomua tai muuten äärettömän ”puhtaasti”.
Päiväkodeissa ruoka tulee nykyisin yleensä alueellisista tuotantokeittiöistä,
joissa tiedetään rajoitukset lasten syömiseen liittyvät rajoitukset, joten oman
lapsensa voi turvallisesti viedä päivähoitoon. Tutkimuksissa päiväkoti- ja
kouluruokailuun osallistuvat lapset syövät pääsääntöisesti terveellisemmin ja
monipuolisemmin.
Ruoka itsessään on erittäin tärkeä
osa terveyttä, hyvinvointia ja kehitystä, muttei ainoa. Etenkin nykyään on
kiinnitettävä huomiota myös psyykkiseen puoleen ja siihen, että suhde ruokaan
on terve eikä sisällä negatiivisia tunteita. Yhteiset, positiiviset ruokahetket
koko perheen kesken tekevät jo paljon. Lisäksi ei ruoasta ei kannata tehdä
turhan isoa numeroa tai puhua korostetusti ruoan terveysvaikutuksista.
Vanhempien tai muiden perheenjäsenten ei myöskään kannata lapsen edessä puhua
laihdutuksesta tai olla kriittisiä omaa kehoa kohtaan. Lapselle tärkeintä on,
että ruoka maistuu, se sisältää tarpeeksi ravinteita ja että oikeaa ruokaa on
tarjolla tarpeeksi usein päivän aikana. Lisää juttuja syömisestä voi lukea alla
olevista lähteistä ja Syö hyvää –sivustolta.
Lisäys 15.6. Kiitos Hany Ahmedille ja Aapeli Lahtiselle avusta tekstin toteuttamisessa!
Kuvat: Flickr / Yon Garin / .scarlet. / donnierayjones.
Lähteet ja lisälukemista:
British Nutrition
Foundation. Pregnancy. Lontoo: British Nutrition Foundation 2014 (päivitetty
4.1.2014). http://www.nutrition.org.uk
EFSA. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for protein. EFSA Journal 2012;10(2):2557.
Food and Agriculture Organization of the United Nations. Fats and fatty
acids in human nutrition - Report of an expert consultation. FAO Food and
Nutrition Paper 91. Rooma: 2010.
Hoitotyön tutkimussäätiö. Raskaana olevan,
synnyttävän ja synnyttäneen äidin sekä perheen imetysohjaus. Helsinki:
Hoitotyön tutkimussäätiö 2010 (päivitetty 31.8.2010). http://www.hotus.fi/system/files/Imetysohjaus_sum.pdf
Innis M. Impact of
maternal diet on human milk composition and neurological development of
infants. Am J Clin Nutr 2014;99:734S-741S.
Institute of
Medicine. Weight Gain During Pregnancy. Reexamining the Guidelines. Washington
DC: National Academies Press 2009.
Laitinen K, Peippo M, Isolauri E.
Mitä ruokaa imeväiselle? Suomen Lääkärilehti
2011;41:3029-3034.
Lof M, Olausson H,
Bostrom K, Janerot-Sjöberg B, Sohlstrom A, Forsum E. Changes in basal metabolic
rate during pregnancy in relation to changes in body weight and composition,
cardiac output, insulin-like growth factor I, and thyroid hormones and in
relation to fetal growth. Am J
Clin Nutr 2005;81:678-685.
Luustoliitto. Kalsium. Helsinki: Suomen
Luustoliitto ry (päivitetty 6.9.2013). http://www.luustoliitto.fi/luustoterveys/kalsium
Lönnerdal B. Effects
of maternal dietary intake on human milk composition. J Nutr 1986;116:499-513.
Nordic
Council of Ministers. Nordic Nutrition Recommendations 2012: Integrating
nutrition and physical activity. Gylling: Narayana Press 2012.
Sosiaali- ja terveysministeriö. Lapsi, perhe
ja ruoka – Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien
ravitsemussuositus. Helsinki: Edita Prima Oy 2004.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Imetyksen
edistäminen Suomessa Toimintaohjelma 2009-2012. Helsinki: Yliopistopaino 2009.
Mannerheimin lastensuojeluliitto. Raskauden
aikana vältettävät elintarvikkeet. http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/raskaus/ruokavalio/ruokarajoitukset/ (luettu 12.6.2015)
Uusitalo L, Nyberg H, Pelkonen M,
Sarlio-Lähteenkorva S, Hakulinen-Viitanen T, Virtanen S. Imeväisikäisten ruokinta Suomessa
vuonna 2010.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Raportteja 8/2012.
Vafeiadou K, Weech M, Altowaijri H,
Todd S, Yaqoob P, Jackson KG, Lovegrove JA. Replacement
of saturated with unsaturated fats had no impact on vascular function but
beneficial effects on lipid biomarkers, E-selectin, and blood pressure: results
from the randomized, controlled Dietary Intervention and VAScular function
(DIVAS) study. Am
J Clin Nutr May 2015 [Epub ahead of print].
Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Terveyttä
ruoasta - Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Helsinki: Juvenes Oy
2014.
World Health
Organization, Unicef. Baby-Friendly Hospital Initiative. Geneve: WHO Document
Production Services 2009.
World Health
Organization. Infant and young child feeding. Model Chapter for textbooks for
medical students and allied health professionals. Geneve: WHO Press 2009.
World Health
Organization. Unicef. Healthy Food And Nutrition For Women And Their Families.
Kööpenhamina: World Health Organization 2001. http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0020/152237/E73470.pdf?ua=1 (luettu 12.6.2014)
Lisäisin vielä, että sikiölle erittäin vaarallinen mahdollinen äidin ravinnon kautta tarttuva infektio on listerian lisäksi toksoplasma, joka kummasti tuntuu jäävän vähemmälle huomiolle, vaikka näitä tapauksia käsittääkseni enemmän vuosittain todetaan Suomessakin odottavilla äideillä, kuin listeriaa.
VastaaPoistaJos äiti on toksoplasman jo sairastanut ennen raskautta (Suomessa infektion on sairastanut jossain vaiheessa elämää noin 20 %, vähän lähteestä riippuen), ei siitä sikiölle ole vaaraa, mutta primääri-infektio raskauden aikana voi johtaa pahoihin sikiövaurioihin. Raaka liha on yks yleisimmistä toksoplasman lähteistä, joten listeriariskin minimoimiseksi ruuan kypsentäminen yli 70 asteeseen tappaa myös toksoplasman (joka kuolee jo muistaakseni 65 asteessa), mutta lisäksi raskaana olevien tulisi hyvin huolella pestä ja mahd. mukaan kuoria kaikki tuoreet kasvikset ja hedelmät, joissa voi mahdollisesti olla multa- tai muita maaperän jäämiä, joissa puolestaan toksoplasmaitiöitä voi elellä.. Kissan ulosteistahan tämä pöpö on peräisin, joten missä tahansa luonnossa, missä kissat vapaana kulkevat, voi siellä sijaitseva ruokakin olla kontaminoitunut. Eli lisäyksenä vältettäviin ruoka-aineisiin: huuhtelemattomat/kuorimattomat kasvikset/hedelmät/marjat/mikä tahansa maasta peräisin oleva... :)
-salla
Kiitos Salla kommentista ja pahoittelut myöhäisestä vastauksesta, muuttokiireet meinaa painaa päälle! Hyvä lisäys tuo toksoplasma ja vähäisemmälle huomiolle tosiaan jää. Kasvisten peseminen on hyvä tapa muutenkin, etenkin jos haluaa välttyä torjunta-ainejäämiltä ja nitraatilta (nitraatin pelko näyttäisi tosin olevan aiheeton).
VastaaPoista