Toinen viikko koehenkilönä Itä-Suomen yliopiston
toteuttamassa RyeBreath-tutkimuksessa on osaltani ohi. Viikon aikana tuli syödä
ruisleipää 6-7 viipaletta päivässä ja suosia kuitupitoisia ruoka-aineita, kuten
täysjyväpastaa ja täysjyväriisiä (vrt. valkoinen pasta ja peruna). Kauratuotteiden
rajoittamista lukuun ottamatta sain syödä vapaasti oman ruokavalioni mukaisesti.
Yritin syödä melko lailla normaalisti, enkä muuttanut
kasviksien, hedelmien ja marjojen syöntiä suuntaan tai toiseen. Viikonloppuna
Ruotsin reissu laivaravintoloineen hieman sotki syömisiä, mutta sielläkin söin
ruisleivät päivittäin. Kalorimäärät nousivat viikonlopun aikana suuriksi, mikä
toisaalta kompensoitui osittain alkuviikon vähentyneellä nälän tunteella ja
pienemmillä ruoka-annoksilla.
Viikko oli mukavampi kuin ensimmäinen! Nyt ei tarvinnut
miettiä, onko ruoassa tai leivässä mahdollisesti ruista, eikä kuitua muutenkaan
tarvinnut vähentää normaalista. Niinpä söin onnellisena mm.
sokerijuurikaskuitua ja siemeniä. Ainoastaan kauratuotteiden käyttö piti
jälleen rajoittaa yhteen annokseen.
Leivät olivat Fazerin Ruis Real ja Porokylän leipomon
Kartanon ruis. Ainoastaan toinen leipä siis oli runsaskuituinen, 100 %
ruisleipä. Toisessa 46 % raaka-aineista oli ruista ja kuitumäärä oli vain 5,5
g/100 g (vrt. höttöleivän 4,1 g/100 g). Tämä kuvaa mielestäni hyvin
suomalaisten leivän syöntiä: harva syö 100 % täysjyväruisleipää. Suurin osa syö
ruisleipää, johon on sekoitettu muita viljoja. Ruisleivän syönti on muutenkin vähentynyt.
Energiaa leivistä tuli hieman alle 500 kcal, mikä on
vähemmän kuin höttöleipien kohdalla. En usko, että muutaman kymmenen
kilokalorin ero vaikuttaa tutkimustuloksiin, sillä se todennäköisesti
kompensoituu muulla syömisellä. Laihtuminen taas todennäköisesti vaikuttaisi
tuloksiin.
Samaa vetämätöntä oloa kuin höttöleipäviikolla ei ollut. Lisäksi
ruisleivän kylläisyysvaikutus on selkeästi parempi kuin höttöleivän. Nälän
tunnetta pari tuntia leipien syömisen jälkeen ei tullut. Myöskään samaa
kyllästymistä leipien syöntiin ei tullut. En kirjannut syötyjä
ruokia Fineliin tai muuhun tietokantaan, mutta luulen että syöty ruokamäärä
hieman väheni arkipäivinä vähentyneen nälän tunteen vuoksi. Treenien suhteen oma koettu
jaksaminen ei poikennut normaalista.
Huikeita muutoksia ei siis esiintynyt. Jaksaminen oli hieman
parempaa, maha ei kurninut yhtä usein ja treenit kulkivat hyvin. Nyt alkaa taas
viikon höttöleipäjakso, jonka jälkeen seuraa täysjyvävehnäleipäjakso. Ruista
välttelen siis seuraavat kaksi viikkoa. Kirjoitan tänne täysjyvävehnäviikon jälkeen taas tuntemuksia.
Kuva: Leipätiedotus ry
Follow my blog with Bloglovin
Kuva: Leipätiedotus ry
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti